top of page

Ekte bærekraft

Av Svein Martinsen, Morefish AS, 11 juli 2024

Ekte bærekraft

Bærekraftsbegrepet brukes ukritisk i alle media og det nye nå er bærekraftsrapporter som alle bedrifter over en viss størrelse skal publisere, inneholder mange unyanserte momenter vedrørende bærekraft. For oss som jobber med RAS teknologi er begrepet massebalanse sentralt. Massebalansen i et RAS anlegg dreier seg om mengde forurensing tilført systemet og kapasitet på renseanlegget som skal fjerne så mye av forurensingen som mulig.

Norsk havbruksindustri produserer 1,5 millioner tonn laks årlig. Bruker vi den samme massebalansen som «på land» - og det skal vi jo gjøre – vil denne produksjonen tilføre norske sjøområder 90.000 tonn nitrogen, 9.000 tonn fosfor, forbruke 900.000 tonn oksygen og produsere 1.000.000 tonn CO2. Alt dette slippes ut langs vår kyst. Nå er stort sett kysten vår istand til å håndtere disse forurensingsmengdene, men eksemplet Oslofjorden viser de ytterste konsekvensene av overgjødsling av havet.


Når man i tillegg legger en dødelighet på 20% inn i regnestykket, kan man da fortsatt snakke om bærekraft?


"Ekte bærekraft må defineres ut fra sirkulære systemer, fordi bare slik kan man redusere konsum og miljøpåvirkning. Det er ingen tvil om at norsk havbruk har mye å gå på for å bli mer bærekraftig – og det hjelper fint lite å skrive om det i ESG rapportene."


Upstream AS sine planer om sirkulær strømmer – eller kall det massebalanse om du vil, er et steg i en mer bærekraftig retning. Fordelen med RAS anlegg kontra åpne merder er at avløpsvannet er begrenset volum og samles i relativt små rør og kan håndteres i sirkulære kjeder.

Dette vannet inneholder ammonium, nitrater og fosfater som kan brukes som plantegjødsel. I tillegg kan CO2 luftes ut av vannet og brukes i planteproduksjonen. Partikler / slam kan hentes fra mekaniske filter og benyttes til å produsere biokull, biogass eller kompostering. I tillegg kan slammet være en næringskilde for nye lavtrofiske arter som børstemark og mikroalger.

Dette er ikke lenger forskernes drømmeoppsett på laboratoriet. Sirkulære oppdrettssystemer er i ferd med å bli kommersialisert og Upstream AS tar sikte på å være pionèrer i Norge med sitt prosjekt. Og potensialet er interessant; 1 kg fisk kan støtte 6-10 kg planteproduksjon og 0,8  - 1,7 kwh fra biogass.


Svein Martinsen, Morefish AS. Kilde Fiskeribladet/foto Anders Furseth)


Sjekk ut selskapet Superior Fresh på YouTube og få innblikk i hvordan dette gjøres i kommersiell skala – the American Way! https://www.superiorfresh.com



75 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page