top of page

Ekte bærekraft II - aquaponics i praksis

Av Svein Martinsen, Morefish AS/Upstream AS

I mitt forrige innlegg skrev jeg om bærekraftsrapportering i havbruk og de relativt store mengdene med ressurser som næringen ikke tar hånd om. Fremtidens gjenbrukssamfunn vil selektere produksjonsmetoder og prioritere matproduksjon som kan bevise bærekraft.

I dette innlegget skal jeg fortelle om et av de mest spennende prosjektene jeg har vært med på. Prosjektet som er finansiert av EEA grants fra EU, heter Ampliaqua og er lokalisert i surfebyen Nazarè i Portugal. Til tross for å være Europas mest fiskeglade folk (53 kg fisk pr pers pr år), er akvakultur i liten grad utviklet. Portugal har en kystlinje som er svært eksponert og tilnærmet nesten uten skjærgård. I Algarve regionen i sør er sjøtemperaturene for høye eller for lave, alt etter hvilken art man produserer, med unntak av skjell og tare.



Moderate sjøtemperaturer (15 – 20 grader) gjør landbasert oppdrett interessant og det drives i dag oppdrett av piggvar og sjøtunge i større skala.


AmpliAqua

Men tilbake til AmpliAqua. Initiativtaker til prosjektet er akseleratorbedriften BGI – Building Global Innovations. I samarbeid med Morefish har selskapet prosjektert et 100% sirkulært forsknings- og innovasjonsanlegg. Beliggende i havneområdet i fantastiske omgivelser i Nazare, skal anlegget utøve innovasjon og produksjon av fisk og planter og i tillegg utvikle teknologi og kompetanse for å øke fiskevelferd og utnytte alt av reststoffer fra massebalansen.


Anlegget er utstyrt med følgende komponenter;

-              RAS anlegg med 12 fiskekar

-              Tilgang til ferskvann og sjøvann fra borehull (sandfiltrert)

-              300m2 med aquaponics dyrkingsavdeling

-              Solcelleanlegg og batterilagring av strøm

-              Aerobic digester for produksjon av biogass

-              Avansert datafangsting fra både fisk og planteproduksjon.

-              Teknologi for mikroalgeproduksjon

-              Analyselab for NGS (next generation sequencing)




Den sirkulære strømmen i anlegget foregår på følgende måte;

Fisken fôres og produserer avfallstoffer som ammonium, CO2 og partikler. Partiklene filtreres ut og konsentreres i slamanlegget for foredling til biogass. Ammonium brytes ned i biofiltrene til nitrat, som oppkonsentreres før den samles opp for tilførsel til aquaponics anlegget.




I aquaponics anlegget benyttes dette restvannet til gjødsling av plantene, som sås i spesielle tårn hvor dette vannet sildrer nedover kolonnen. Overskuddet av vann samles igjen og blandes med konsentratet fra fiskeproduksjonen. Balansen av næringssalter, mineraler og sporstoffer justeres og pH reguleres. I tillegg termoreguleres vannet for å passe de spesifikke plantene.

Energien for å drive disse prosessene kommer i hovedsak fra solcellepanel (70%). Det er jo obligatorisk teknologi i et så solrikt land som Portugal!


Hva kan produseres?

I dag har vi en ferskvannslinje, og vi kan produsere det aller meste, fra jordbær til basilikum. Produksjonstiden for basilikum er gjerne 30 dager, så det blir fort mye salat. Det viktige her er om det finnes marked for disse produktene.

Av relevante fiskearter er laks, ørret, Seriola og piggvar mest relevante, men alle arter kan teoretisk produseres i dette systemet. I dag holdes arten Jade Perch i systemet, noen må jo være den første!

Søk opp Ampliaqua på YouTube for mer informasjon om prosjektet eller ta med surfebrettet eller SUP’en og stikk innom for omvisning. NB; sjekk bølgehøyden først før du setter deg på brettet – det kan av og til være relativt kraftige bølger selv for en nordmann å være!


Dette er nyttig kunnskap som vi tar med oss inn i planene for anlegget til Upstream. Vi ser dette fungerer, og det blir spennende å utrede dette for å passe inn i et anlegg med en 9000 t produksjon.
6 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page