top of page

Vi må bli bedre på å informere omgivelsene

Upstream har presentert planene for vårt anlegg i Kleivi i utallige fora og for ulike grupperinger siden planene ble kjent. Likevel må vi innse at informasjonen aldri kan bli god nok, og med blikket rettet mot målet så er det fort gjort å glemme å dele viktig kunnskap og utvikling i planene.


I Hallingdølen 10.10 i år ble det publisert et leserinnlegg som er godt skrevet, og som speiler helt forståelige bekymringer som er basert på viktige kunnskaper om oppdrettsnæringen. Det er derfor helt nødvendig at vi i Upstream AS deler våre kunnskaper, og gir en oppdatert fremstilling av hvor næringen står i dag, og en rivende teknologisk utvikling som finnes innen landbasert oppdrett.





Landbasert ørretproduksjon foregår i dag i stor skala i de fleste europeiske land som også er underlagt etter hvert strengere EU direktiv for utslippsrensing. Også i USA er det nå stor vekst i produksjon av ørret i landbaserte anlegg. Upstream AS har for å sikre vår virksomhet knyttet til oss det beste miljøet i Norge på RAS og fiskehelse; nemlig Morefish AS.


La oss bare med en gang fastslå at det er en stor forskjell mellom sjøbasert oppdrett i saltvann og landbasert oppdrett, og i særdeleshet med anlegg basert på ferskvann som vårt anlegg naturlig nok skal benytte. Sjøbasert oppdrett er under press pga rømninger, skadet fisk, luseproblematikk og forurensning av omgivelsene. Dette er problemstillinger som landbasert oppdrett ikke utsettes for. På land kan vi kontrollere og desinfisere hver dråpe vann som skal inn. Betong eller ståltanker inne i bygningsstruktur ekskluderer rømningsfare. Norsk Standard (NS9416) er utviklet med formålet å etablere rømningsfrie anlegg, og et hvert nytt anlegg skal godkjennes etter denne standarden. Vi renser vannet både under sirkulasjonen i anlegget, og før det går ut til resipienten. Utskiftningen av vann er ekstremt liten og ligger på mellom 0,1 og 1% pr time, og også dette UV-behandles for å fjerne potensielle skadelige bakterier og virus.


Norske myndigheter har et svært omfattende regelverk for godkjenning av akvakultur etableringer. Konsesjonen tildeles av Ål kommune og Buskerud Fylkeskommune med Statsforvalter, Miljøverndirektoratet, Fiskeridirektoratet og Mattilsynet som høringsinstanser. Disse krever sikkerhet i teknologivalg og kravene til utslipp, spesielt av Nitrogen hvor kravene er ekstremt strenge. Denne problemstillingen er den samme som for kommunalt avløpsvann, og både rensekrav og teknologi utvikles parallelt for begge industrier for å oppfylle EU sine krav. I sum er ikke teknologien mellom de to industriene veldig forskjellig og synergiene er mange.


Heldigvis finnes det nå teknologi og løsninger som i meget høy grad gjør det mulig minimere utslippet, og også i sterk grad redusere Nitrogen- og Fosforinnholdet. I Upstream sitt anlegg planlegger vi å føre sirkulasjonsvannet gjennom en grønnsaksproduksjon (Aquaponics). Dette binder CO2, Nitrogen og Fosfor i plantene før det ledes tilbake til oppdrettstankene. Samtidig skiller vi ut slammet fra tankene og produserer energi, og jordforbedringsprodukter i form av biokull. Dette binder ytterligere opp N, F, og binder CO2. Slik planene nå foreligger kan faktisk anlegget i Kleivi bli CO2 negativt. Vi gjør ikke dette for å tekkes investorer, men fordi biokull- og grønnsaksproduksjon er avgjørende elementer for renseprosessen og øker avkastningen.


Sist men ikke minst er det planlagt et dobbelt denitrifikasjonsanlegg på det vannet som skiftes ut. dette vil i stor grad fjerne gjenværende Nitrogen, og vi kan imøtekomme de strengeste krav på Nitrogenrensing.


Avslutningsvis vil vi nevne at landbasert oppdrett ikke er noen ny og uprøvd virksomhet. Det har vært drevet i intensiv industriell skala rundt omkring i verden i over femti år, og det er presenteres kontinuerlig ny teknologi og nye løsninger som øker sikkerheten og renseprosessene.


I Norge er det rundt 250 anlegg av denne typen i drift, og tilsvarende antall anlegg globalt. De aller fleste tikker og går med flotte produkter, og uhell forekommer faktisk svært sjeldent. De uhell man har erfart har vært knyttet til at man har fått utfordringer med forurenset vann i tankene, men her har filterløsninger og renseprosesser blitt mye bedre og sikrere.




35 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comentarios


bottom of page